window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');

Nederlanders lezen steeds meer vonnissen (en dat is goed nieuws)

Nederlanders lezen steeds meer vonnissen (en dat is goed nieuws)
1 0 559 30 augustus 2019

In de NRC deze zomer een artikel over de populariteit van het lezen van vonnissen op rechtspraak.nl. Voor sommigen gaat er niets boven een vonnis; zij lezen die als een spannend boek.

Opvallend is dat het artikel niet over juristen gaat, maar over ‘normale burgers’. Om kennis te verzamelen over zaken die hen interesseren, of omdat men gefascineerd is door de vraag hoe het kan dat sommige mensen anderen de meest verschrikkelijke dingen aan kunnen doen.

Een van de geïnterviewden gaf aan vonnissen rechtstreeks op rechtspraak.nl te lezen omdat hij van mening was dat de media tekortschieten in hun berichtgeving. Niet iedere journalist kan op alle gebieden deskundig zijn en dus ging hij ‘terug naar de bron’ om zelf te controleren hoe het nou precies zat.

Ziedaar de indirecte uitnodiging aan juristen op Forum om in het gat te springen dat reguliere media moeten laten vallen. Een journalist kan zich inlezen en de feiten onderzoeken, maar in een artikel dat wordt geschreven voor reguliere media, kan de juridische context zomaar verloren gaan. Terwijl die soms zeer bepalend is. Publicaties op Forum kunnen daar dus een belangrijke rol vervullen.

Het hoeft je ook geen windeieren te leggen. In een wereld waar content marketing de manier is voor juristen om hun expertise aan de man te brengen, is het zoeken naar de manier om je kennis met een groot publiek te delen.

De kantoorwebsite trekt meestal weinig tot geen bezoekers. Maar volgens de Raad voor de Rechtspraak zouden sommige vonnissen duizenden keren worden gelezen. De drie uitspraken in de zaak-Anne Faber zouden samen zelf meer dan 60.000 keer zijn opgezocht.

Er is interesse bij een breed publiek en behoefte aan juridische context bij dagelijks nieuws. Forum nodigt juristen dan ook uit daar volop gebruik van te maken.

Team Forum

Geen reacties
Schrijf als eerste een reactie