window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');

Europese rechters luiden de noodklok over “vernietiging onafhankelijke rechtspraak”

Europese rechters luiden de noodklok over “vernietiging onafhankelijke rechtspraak”
0 0 662 25 september 2019

In een brandbrief aan de net verkozen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, uiten de voorzitters van het Network of Presidents of the Supreme Courts of the EU, de European Association of Judges (EAJ) en het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) hun ernstige zorgen over wat zij noemen de dreigende “vernietiging van de onafhankelijke rechtspraak“.

De brief haalt hard uit naar Lidstaten die de rechtelijke macht in hun landen willen gebruiken als beleidsinstrument. De onafhankelijkheid van de rechtelijke macht wordt daardoor ernstig bedreigt en de scheiding van de uitvoerende en de rechtelijke macht wordt ontmanteld, aldus de schrijvers. Hoewel er geen landen bij naam worden genoemd, mag worden aangenomen dat de rechters met name op landen als Polen en Hongarije doelen.

“These Member States are seeking to use the judiciary in their countries primarily as an instrument for government policy.”

De organisaties signaleren een systematische ondermijning van de kernwaarden van de Europese Unie en waarschuwen voor de dramatische gevolgen voor inwoners en bedrijven van alle lidstaten. Omdat het onderlinge vertrouwen tussen de lidstaten wordt geschaad en bijvoorbeeld de bestrijding van georganiseerde misdaad in het geding raakt: “The destruction of judicial independence will have serious consequences for the citizens of all Member States, will harm corporate investment, and will damage mutual trust between Member States, which is vital for the common fight against organized crime within the Union.”

Daarmee bedreigt de ondermijning van de onafhankelijke rechtspraak ook de unie zelf in haar voortbestaan, aldus de presidenten van de belangenorganisaties. Ze vragen Von der Leyen om hierover met hen in gesprek te gaan.

Geen reacties
Schrijf als eerste een reactie