window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) pleit voor nader onderzoek naar ondermijning in Amsterdam.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) pleit voor nader onderzoek naar ondermijning in Amsterdam.
0 0 639 5 september 2019

Dat meldt de KNB op de eigen website. De beroepsorganisatie zegt daarmee te reageren op het rapport “De Achterkant van Amsterdam” over de ondermijnende impact van druggerelateerde criminaliteit in de hoofdstad.

De onderzoekers concluderen in het rapport dat hun gesprekspartners geen totaal beeld hebben van de betrokkenheid van onder meer notarissen bij transacties waarbij crimineel geld gemoeid is. De KNB wil daarom graag weten wat er precies speelt en hoeveel en welke notarissen hierbij betrokken zijn. “Vooral omdat de gesprekspartners ook notarissen beschuldigen van betrokkenheid zonder de beschuldigingen nader te onderbouwen met concrete bewijzen,” aldus het persbericht op de website. Maar voor notarissen die bewust meewerken aan fraude en witwassen is in de notariële beroepsgroep geen plaats, aldus het bericht de KNB.

In het rapport wordt een hoge politiefunctionaris aangehaald, die spreekt van ‘de nieuwe Endstra’s‘ , daarmee doelend op vastgoedmakelaars die zich hebben verenigd met criminelen. Tot de kring behoren volgens hem ook notarissen, accountants en advocaten. “Men komt bij elkaar op advocatenkantoren. Daar geldt wettelijk geregelde vertrouwelijkheid.” Op die geheimhouding kunnen de deelnemers zich dan in voorkomende gevallen ook beroepen aldus de politiefunctionaris.

“Men komt bij elkaar op advocatenkantoren. Daar geldt wettelijk geregelde vertrouwelijkheid.

Een door de wol geverfde vastgoedondernemer vertelde de onderzoekers hoe hij in aanraking kwam met een crimineel die zich liet vergezellen door door wel vijftien adviseurs “onder wie advocaten, notarissen, accountants en lijfwachten.

Op 17 september 2019 wordt een bijeenkomst van het Amsterdamse notariaat en de Makelaarsvereniging Amsterdam over dit thema.

Het is niet bekend of de Nederlandse of Amsterdamse Orde van Advocaten ook voor een onderzoek onder haar leden pleiten. Zij maken daar vooralsnog geen vergelijkbare melding van op een van hun websites.

Geen reacties
Schrijf als eerste een reactie