Woensdag is de eerste wijkrechtbank van Nederland officieel geopend in de Eindhovens wijk Oud-Woensel. Dat meldt de rechtspraak in een nieuwsbericht. In de wijkrechtbank staat het belang van de multidisciplinaire aanpak centraal. “In de wijkrechtbank staat de mens achter de rechtszaak centraal en niet het strafbare feit,” aldus rechtbankpresident Patricia Messer – Dinnissen. “Op die manier wordt de rechtspraak effectiever ingezet.”
Veel mensen die voor de rechter komen, kampen met meer dan 1 probleem. Ze zijn dan niet alleen verdachte in een strafzaak, maar hebben bijvoorbeeld ook te maken met schulden, huisvestingsproblematiek, verstoorde familierelaties etc. “In de wijkrechtbank is er ruimte om die multiproblematiek met ketenpartners duurzaam aan te pakken,” zegt projectleider Mounir El Maach van de rechtbank Oost-Brabant.
“Alleen straffen helpt niet. We moeten daarnaast kijken hoe we mensen perspectief kunnen bieden.”
De wijkrechter heeft een regiefunctie. Onder diens regie zoeken organisaties zoals de gemeente, Openbaar Ministerie, advocatuur, wooncorporaties, reclassering, GGZ en hulpverleners samen met de verdachte naar oplossingen. “De ervaring is namelijk dat een integrale aanpak meer effect kan hebben dan het louter inzetten van het strafrecht,” zegt hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers ook, “en daarmee zijn zowel de verdachte als de wijk en de samenleving gebaat.”
Burgermeester John Jorritsma is blij dat de wijkrechtbank juist in Eindhoven is geland. “Alleen straffen helpt niet. We moeten daarnaast kijken hoe we mensen perspectief kunnen bieden,” zegt hij. Daarom is de aanpak van de wijkrechtbank ook zo uniek. Mensen worden weer op het rechte pad geholpen en worden geholpen om daar ook te blijven.
Ook wijkbewoners en buurtverenigingen worden bij de wijkrechtbank betrokken. Zij zitten in de wijkadviesraad waar gesproken wordt over het versterken van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.
Kijk hier voor een videoverslag van over de wijkrechtbank.
Schrijf als eerste een reactie