Op 20 september 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de politie terecht aansprakelijk is gehouden voor de schade van de nabestaande van de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. De zaak was aangespannen door nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij waarbij zes mensen werden gedood en zeventien werden verwond door Tristan van der Vlist, die aan een ernstige psychische stoornis leed. Politieregio Hollands Midden had Van der Vlis een wapenvergunning verstrekt, ondanks het feit dat hij toen al zware psychische problemen had. De Hoge Raad bevestigt het oordeel van het Gerechtshof Den Haag van 27 maart 2018 en stelt vast dat de politie aansprakelijk is voor letsel- en overlijdensschade en mogelijk ook andere schade moet vergoeden. Publiceer hier je analyse van de uitspraak en de mogelijke implicaties daarvan in een commentaar.
Op 19 juli 2019 gaf de Hoge Raad zijn definitieve oordeel over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor het drama Srebrenica. Daarmee kwam een voorlopig einde aan een van de langst slepende rechtszaken over de dood van 350 moslimmannen en een van de zwartste bladzijden uit de recente geschiedenis. Heeft Staat onrechtmatig gehandeld door bij evacuatie op 13 juli 1995 de afscheiding door Bosnische Serven van de mannelijke vluchtelingen te vergemakkelijken? Was het onrechtmatig om de 350 mannelijke vluchtelingen die op de compound verbleven niet de keuze te bieden om voorlopig daar te blijven? Was er een reële kans dat deze mannelijke vluchtelingen, als hen die keuze was geboden, uit handen van de Bosnische Serven waren gebleven? Het oordeel van de Hoge Raad: de Nederlandse staat is inderdaad deels aansprakelijk. Publiceer jouw annotatie bij deze zaak nu op Forum.
Op 9 oktober 2018 bekrachtigde het Gerechtshof Den Haag de uitspraak van de rechtbank van 24 juni 2015 in de door Stichting Urgenda en 886 mede-eisers aangespannen Klimaatzaak. Juristen kunnen hun analyse van deze uitspraak – hun annotatie – hier publiceren als commentaar.