window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');

Wapenlobby NRA bestempeld als terreurorganisatie

Wapenlobby NRA bestempeld als terreurorganisatie
0 0 668 13 september 2019

De gemeenteraad van San Francisco heeft als eerste Amerikaanse bestuursorgaan de wapenlobby National Rifle Association (NRA) aangemerkt als ‘binnenlandse terreurorganisatie’. Volgens de gemeenteraad is dat gerechtvaardigd omdat de organisatie het ‘redden van levens belemmert’.

Volgens een gemeenteraadslid die de resolutie opstelde verspreidt de NRA “propaganda, bedoeld om het publiek te misleiden over de gevaren van wapengeweld.

De resolutie werd opgesteld naar aanleiding van een schietpartij in Californië deze zomer. Dagelijks worden honderden Amerikanen gedood door vuurwapengeweld. Meest in het oog springend zijn de zogenaamde mass shootings waarbij meerdere slachtoffers vallen. Jaarlijks vinden velen van dergelijke mass shootings plaats, soms met tientallen doden.

Wat de juridische gevolgen kunnen zijn van de resolutie is nog onduidelijk. Voorlopig lijkt de actie vooral symbolisch effect te sorteren. De NRA, die vijf miljoen wapenbezitters zegt te vertegenwoordigen, wordt nu op één lijn gesteld met terreurorganisaties als Al Qaida en IS. Daarmee geeft de stad San Francisco aan dat de maat wat haar betreft vol is.

Een woordvoerder van de NRA heeft laten weten dat San Francisco zich moet schamen. De NRA ziet zichzelf als een organisatie die vecht voor de grondwettelijke vrijheden van Amerikanen.

Geen reacties
Schrijf als eerste een reactie