window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');

Verkrachte El Salvadoraans vrouw nogmaals vervolgd voor doodgeboren kind

Verkrachte El Salvadoraans vrouw nogmaals vervolgd voor doodgeboren kind
0 0 668 9 september 2019

De El Salvadoraanse Evelyn Hernández wordt alsnog voor een tweede keer vervolgd omdat zij is bevallen van een doodgeboren kind.

Evelyn Hernández kreeg in 2017 een celstraf van 30 jaar opgelegd omdat zij op 21-jarige leeftijd een miskraam had gehad. Hernández was maanden eerder verkracht door een bendelid en had aanvankelijk niet door dat zij zwanger was. Totdat zij plotseling (voortijdig) op de wc beviel van het doodgeboren kind. Hernández viel flauw en werd later door haar moeder gevonden. De rechtbank legde haar een straf op omdat zij geen medische hulp zou hebben gezocht voor het kind tijdens haar zwangerschap of de bevalling. Hernández werd in augustus 2019, na een herziening van de zaak, alsnog vrijgesproken door de rechter. Justitie in El Salvador heeft nu laten weten  gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Hernández. Zij stellen dat er genoeg bewijs is om een ‘misdrijf’ aan te tonen.

In El Salvador geldt een totaal verbod op abortus. Voor vrouwen die een abortus laten plegen, dreigt een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Maar voor vrouwen die een miskraam of doodgeboorte overkomt, is het beleid soms nog hardvochtiger. Zij kunnen worden beschuldigd van moord en dreigen tientallen jaren in de cel te belanden. De zaak van Evelyn Hernández bewijst dat dit allesbehalve theoretisch is.

Wereldwijd was veel ophef ontstaan over de veroordeling van Hernandez. De vrijspraak – na herziening – deze zomer werd door mensenrechtenactivisten in Latijns-Amerika gevierd als een overwinning voor vrouwenrechten. Amnesty International riep de Salvadoraanse overheid op om een einde te maken “aan de draconische anti-abortuswetgeving”.

Maar de kwestie krijgt dus toch nog een vervolg. Justitie in El Salvador lijkt vastberaden om de zaak nogmaals aan de strafrechter voor te leggen.

 

Geen reacties
Schrijf als eerste een reactie