Voor velen is het onduidelijk of het heimelijk opnemen van een gesprek strafbaar is of niet. In dit blogje wordt duidelijk uiteengezet wat hier precies de regels voor zijn, wat je precies wel of niet mag en waar je rekening mee moet houden. Geen paniek: de regels zijn simpel en overzichtelijk!
Je eigen gesprek
Doe je zelf mee aan het gesprek dat je wilt opnemen? Dan mag je het gesprek opnemen zonder de ander hiervan op de hoogte te moeten stellen. Indien je niet zelf meedoet aan het gesprek, dan kan je onder andere een fixe boete opgelegd worden (tot wel 19.000 euro) op basis van artikel 139a Wetboek van Strafrecht. Je bent dan het gesprek aan het zogeheten ‘aftappen’. De hoogste straf die je opgelegd kan krijgen is een celstraf van zes maanden – geen pretje dus. Ook moet je zeker rekening houden met wat er precies wordt gezegd in het gesprek. Het kan namelijk toch strafbaar worden om een gesprek op te nemen als er privézaken worden besproken – deze lat ligt echter erg hoog.
Sharing is caring?
Naast het opnemen van het gesprek is het ook belangrijk wat je met de opname doet. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de opname openbaar te maken via social media, ondanks dat je wel zelf deelneemt aan het gesprek. Doe je dit wel, dan kan dit resulteren in een schending van het recht op privacy van de andere deelnemers aan het opgenomen gesprek.
Bij de rechter
Opgenomen gesprekken worden vaak gebruikt als bewijs in civiele zaken – hier geldt namelijk de regel dat alles als bewijs ingebracht mag worden. De vraag is natuurlijk dan wel hoe de rechter het bewijs kwalificeert. Ook bij de strafrechter mogen in het geheim opgenomen gesprekken die eventueel een strafbaar feit opleveren als bewijs ingebracht worden.
Schrijf als eerste een reactie