window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-145443559-1');
Dat kopte een redactioneel commentaar van het Financieele Dagblad afgelopen week. Aanleiding was het rapport onderzoeksrapport “De Achterkant van Amsterdam” en de ophef die is ontsaan over de impact van de drugsgerelateerde criminaliteit op de hoofdstad. De omvang van de drugsmarkt, wiet, xtc en vooral ook cocaïne, zou miljarden betreffen. Schattingen spreken over een omzet van 6 of 8 miljard per jaar in alleen al de cocaïnehandel.
Ter vergelijking, ING schatte de omvang van de totale markt van juridische dienstverlening in 2016 nog op een kleine 6 miljard. Dat is de volledige markt. Al die mooie advocatenkantoren, notariskantoren,inclusief die op de Zuidas, de rechtsbijstandsverzekeraars, merkenbureaus etc. Alles. De omvang van de Amsterdamse cocaïnehandel is daarmee vermoedelijk dus groter.
“De omvang van de Amsterdamse cocaïnehandel is vermoedelijk groter dan de volledige Nederlandse markt van juridische dienstverlening.”
In de juridische markt zijn zo’n 40.000 mensen werkzaam. De cocaïne handel in Amsterdam zou daarentegen worden gecontroleerd door zo’n 20 groepen met uiteindelijk niet meer dan zo’n 5 kopstukken. Die zouden vermogens van honderden miljoenen hebben vergaard, in sommige gevallen meer dan een miljard.
Hoewel die getallen dus enorm zijn, zouden ze nog bleek afsteken bij de omvang van de productie van synthetische drugs door pillenboeren in met name Brabant. Precies een jaar geleden berichtte de Volkskrant over een onderzoeksrapport van dezelfde makers met de titel “Waar een klein land groot in kan zijn”. Daarin werd geschat dat in Nederland jaarlijks voor tenminste 18,9 miljard (!) euro aan xtc en andere synthetische drugs worden geproduceerd. De werkelijk omzet wordt vermoed nog groter te zijn.
Met dat soort duizelingwekkende bedragen die kennelijk in de Nederlandse drugshandel omgaan, is het niet moeilijk voor te stellen welke enorme maatschappij ontwrichtende werking van deze criminele groepen uit kan gaan. En is het gevaar dat Nederland tot een narcostaat kan vervallen, zoals het redactioneel commentaar in het FD stelt, dus inderdaad reëel.
De komende tijd zal de strijd tegen drugs en ondermijning steeds de actualiteit raken. In dossier Ondermijning kunnen juristen op Forum publiceren over de juridische aspecten daarvan. Wat zijn de mogelijkheden, wat de beperkingen? Waar moet de strijd zich op richten en wat zijn mogelijk neveneffecten? En hoe behoudt de je rechtstaat in een de strijd tegen de narcostaat.
Schrijf als eerste een reactie